Equine Motor Neuron Disease

EMND wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een langdurig tekort aan vitamine E. Deze ziekte komt meestal voor bij paarden die continu op stal worden gehouden omdat gras grote hoeveelheden vitamine E bevat. Paarden die op de weide lopen en toch EMND hebben, hebben meestal een probleem in de absorptie van bepaalde nutrienten ter hoogte van de darmen.

Symptomen

  • De eerste symptomen die opvallen zijn gewichtsverlies (zeker bij paarden met malabsorptie) en later ook het symmetrisch wegkwijnen van spiermassa.
  • De paarden hebben vaak een sterk opgetrokken buik en zweten meer dan normaal.
  • Vaak is er een plotseling begin van trillen (voornamelijk ter hoogte van de achterhand), bijna continu wisselen van gewicht tussen beide achterbenen en zeer veel neerliggen. De staart wordt vaak abnormaal hoog gedragen en het hoofd abnormaal laag. In bloedonderzoek worden verlaagde gehaltes aan vitamine E terug gevonden.

Prognose

Deze is afhankelijk van de schade die is opgetreden aan de motor neuronen. Sommige paarden zullen volledig herstellen, terwijl anderen zwakker zullen blijven en een groter risico op verwonding zullen lopen tijdens arbeid.
Sommige paarden moeten zelfs geeuthanaseerd worden in vergevorderde gevallen. Het is belangrijk regelmatig via bloedname het vitamine E gehalte te bepalen en indien nodig vitamine E te supplementeren indien het paard tot de eerste twee groepen behoort.

Behandeling

Vitamine E 6000 IU/dag per os.